İslâm hukukuna göre bir kimse malının üçte birinden fazlasını tasadduk edemez. Efendimiz(s.a.v.) bir hadisinde: “Âllah(c.c.) size, amellerinize ziyade olarak ölümünüz esnasında mallarınızın üçte birini tasadduk etti (sadaka verme yetkisi) verdi ” buyurmuştur (İbn Mace, Vesâyâ, 5; Zeylaî, Nasbu’r Râye, IV, 399, 400)
Sa’d İbn Ebî Vakkas(r.a.) anlatıyor: “Rasûlullah (s.a.v.) Vedâ haccı senesinde, bende ortaya çıkan şiddetli bir ağrı sebebiyle yatmakta olduğum hastalığım için bana geçmiş olsun ziyâretine geldi. ‘Ey Allah’ın Resulü, dedim. Gördüğünüz gibi ağrım çok şiddetlendi. Ben mal mülk sahibi bir kimseyim. Bana vâris olacak tek kızımdan başka kimsem yok. Malımın üçte ikisini tasadduk etmek istiyorum’ dedim. Hemen “Hayır, olmaz!” buyurdu. ‘yarısı?’ dedim. Yine “olmaz!” buyurdu. ‘Üçte biri?’ dedim.
“Üçte biri olabilir, ama o bile çoktur. Senin geriye zengin vârisler bırakman, insanlardan dilenen fakir kişiler bırakmandan daha hayırlıdır. Sen azîz ve celil olan Allah’ın rızâsını arayarak her ne harcarsan -hatta bu, hanımının ağzına koyduğun bir lokma bile olsa- mutlaka onun sebebiyle mükâfatlanacaksın’ buyurdu…”
(Buhârî, Cenâiz 34, Vesâyâ 2, 3, Fezâilu’l-Ashâb 49, Meğâzî 77, Nafakat 1, Merzâ 13, 16, 43, Ferâiz 6; Müslim, Vasıyyet 5, hadis no: 1628; Êbû Dâvûd, Vesâyâ 2, hadis no: 2864; Nesâî, Vesâyâ 3)
Yazar : Mehmet Yıldız